2014. márc. 20.

Hasznos tippek a kerti világításhoz!

Ma nem belsőterekben kalauzollak benneteket, hanem kimegyünk egy kicsit az udvarra. Azt gondoltam a ránk szakadt jó idő beindítja a ház körüli munkákat és ez nemcsak a kertészkedést öleli fel, hanem házfelújítást, járdaépítést, terasz rendezést vagy akár a világítás tervezését vagy szerelését. Igazán, ha jól belegondolok a kültérre is ugyanolyan fontos a világítás megtervezése, mint beltérben. Ebből született a mai ötlet hogy legyen egy kis segítségetek a tervezésnél.


Ha a bejárattokkal kezdem, akkor egyértelmű a mozgásérzékelős lámpák elhelyezése, de ezeken túl lehet az ajtókat megvilágítani mennyezetről vagy a burkolatba építhető lámpákkal alulról. Ez utóbbi megoldás nagyon jól kiemeli az oszlopokat vagy a kőburkolatokat is pazar látványt tudnak nyújtani ezek a felfelé irányuló reflektorszerűségek. A megvilágítás a kertben kettős célt szolgál, gondoskodik az ott lakók biztonságáról és hangulatkeltő eszközként vagy dekorációs elemként is alkalmazható. Ahol zónák lettek kialakítva az udvaron, értem ezalatt a teraszt, lugast, kerti padot stb. ott már kombinálható a funkcionális és hangulatvilágítás.


A teraszokon például lehet falikarokkal oldalról és mennyezetről is világítani, sőt itt még egy jó kombináció a naposabb teraszokra, ha a mennyezetre ventilátoros lámpát választunk három legyet üthetünk egy csapásra, lesz világításunk, hűsölhetünk a nagy melegben és még egy kis trópusi hangulatot is be tudunk csempészni.


A kertünk büszkeségeiről sem szabad megfeledkezni, legyen az növény, patak, tó vagy bármilyen gyönyörűséges optikai súlypont, érdemes világítással kiemelni és rásegíteni a sötétedés után.
A legfontosabbakat hagytam utoljára, ezek a kerti utak, lépcsők amelyek mellől egyszerűen nem hiányozhatnak a lámpák. Ide mindenképpen olyan világítótesteket válasszunk, amelyek nem megvakítanak, csak világítanak ezek két oldalra helyezhetőek és lefelé irányuló szórt fénnyel kalauzolják a járdán közlekedőket.

Még egy kis segítség abban, hogy milyen lámpát hol érdemes használni:

-lámpafüzérek: bárhol a kertben, de főként alkalmakkor szokták


-designer lámpák: ezek általában egyenként elhelyezve-reflektorok: zónák, oszlopok, tavak, virágok megvilágítására


-sugárvetítők, kerti utak és lépcsők megvilágításánál


-gömblámpák, ezek kellemes lágy fényt adnak, ülőhelyekhez és virágos területekhez egyaránt

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Blogger...