2013. szept. 5.

Glamping és a SVÉT

Glamping,

avagy egy új műfaj Magyarországon!A glamping szó a glamorous és a camping szó összeolvadásából keletkezett: a stílusos, illetve luxuskempingezést jelöli, ahol az összes kiegészítő  stílusos, kényelmes és azt a célt szolgálja, hogy egy magasabb komfortfokozatba repítsen a megszokott kempingezésnél. (Szöveg: Kitzinger Szonja, az otthon édes blog szerzője)


A glamping szabad és megengedő műfaj. A szabály az, hogy nincs szabály. A stílus tető alá hozható  egy sátorban, egy kertvégi lakban, néhai sufniban vagy akár egy lakókocsiban, hovatovább egy valaha szebb napokat megélt gipsy karavánban is. A lényeg, hogy úgy kerüljünk közelebb a természethez, hogy a természet lágy ölén való létezés a kényelmünket szolgálja.

A stílus gyökerei a szafarizáshoz nyúlnak vissza, amikor a műfaj az 1900-as évek elején erőre kapott. Amikor Afrikában utazgatni sikké vált az európai és amerikai turisták kedvét úgy hozták meg a szafarikhoz, hogy a szállásokon komoly kényelmet alakítottak ki számukra. A sátrak minden kényelemmel el voltak látva. A fekhelytől kezdve a luxus ágyneműn keresztül, a szőnyegekig bezárólag. Sőt, ma is egyre több helyen csábítják a természetbarátokat efféle luxussal. A jó hír pedig, hogy idehaza sem kell már nélkülöznünk a műfajt: a Nomád Hotel Noszvajon ugyanis meghonosítja. A kempingként is üzemelő szálló a szeptember 8-i Stílusos Vidéki Éttermiség 4.0 rendezvényen 3 sátrat rendez be stílusosan, hogy kedvet csináljon az efféle pihenéshez. A sátrak az ingyenes rendezvényen a nagyközönség számára is megtekinthetők lesznek, később lakni is lehet majd bennük. A sátrakat a hotel vezetősége cicomázza fel saját gyűjtésből származó kiegészítőkkel, a dekorálást a Karcsi Papír (karcsipapir.hu) kincsei fejelik meg.

Az eseményre mindenkit szeretettel várunk. Hogy miért? Noszvajon festői a környezet, jó a levegő (itt a legjobb az országban), a faluban megtekinthető egy barokk kastély, valamint számos barlanglakás. Itt van a legtöbb egy főre eső kemence Magyarországon, amit ezen a hétvégén a Kemencés Napok alkalmából be is üzemelnek a helyiek. Az eseményen ráadásul 12 vidéki étterem mutatkozik be és nyomatékosítja azt, hogy vidéken is vannak jó éttermek, amelyekért érdemes autóba ülni. A tematikus hívó szó az eseményen ezúttal a szabad tűz lesz. Ennek jegyében kell bemutatniuk a séfeknek azt, mit tudnak „nomád körülmények között”, nívós konyhai berendezések híján grillen, wokban, tandori kemencében, hagyományos magyar kemencében vagy egyéb módon előállítani szabad tűzön. képek forrása: google, food and drink, otthon édes,

S, hogy melyek lesznek az eseményen jelen lévő éttermek? Anyukám Mondta – Encs, Chianti Étterem –Veszprém, Ikon Étterem – Debrecen, Kistücsök Étterem – Balatonszemes, Macok (az egykori Imola Udvarház) – Eger, Mandula Étterem és Borbár – Villány, Manga, Mangalica Gasztroműhely – Etyek, Nomád Hotel – Noszvaj, Rosinante Étterem – Szigetmonostor,  – Sarki Fűszeres – Budapest, Pozsonyi út, Viator Apátsági Étterem és Borbár – Pannonhalma, Walter Vendéglő – Perbál.

Az eseményen való részvétel ingyenes, regisztrálni a Nomád Hotel (nomadhotel.hu) honlapján szükséges.

A rendezvény időpontja: 2013. szeptember 8., vasárnap (ugyanekkor, szeptember 7–8. között zajlik Noszvajon a Kemencés Napok rendezvény).

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Blogger...