2013. jún. 1.

Kárpitozd újra!


Hétvégi kis felújítós projektnek tökéletesen bepasszol, ez a kis barkácsolás. Ha van egy régi kis fotelotok, le van harcolva és szeretnétek egy hangulatos kis sarkot a lakás valamely pontján pár órás kis munka után már büszkélkedhettek is vele. Nem mondom, hogy nagyon könnyű kárpitozni, de nem is nehéz, nem kell megijedni a képek is lépésenként mutatják a teendőket, hogy a bakikat elkerüljétek. Nyugodtan fogjatok hozzá a végeredmény úgyis jobb lesz, mint a kiindulási alapdarab.

 Távolítsátok el a régi szögeket és kapcsokat, ez kicsit macerás, de megéri mert amikor fel kell tűzni az új anyagot nem a régi szögbe lőttök.

Szedjétek le a huzatot, óvatosan mert a szabásnál még szabásmintaként lesz rá szükség.


Ha nagyon el van használódva a töltőanyag érdemes lecserélni, ha nincs otthon olyan, mint ami benne volt, szivacsból is lehet szabni egy formát és vatelinnel lefedni.

Az új anyagra ki kell fektetni a régi kárpitot, érdemes megfigyelni, hogyan futnak a minták majd szabás után, nehogy kacska legyen a bútoron.


A szegélyeket is le kell mérni, ha vannak, hogy ugyanolyat tudjatok reprodukálni.Még mielőtt visszatűznétek az anyagokat, ha a bútor fa részeit is rendbe kell tenni, itt kellene, csiszolni festeni, ragasztani stb. ezek után jöhet a tűzdelés.

Az új anyagot el kell igazítani, hogy a minta szépen mutasson. a tűzést érdemes mindig az ellenkező oldallal párhuzamosan felrakni, így nem csúszik el és szimmetrikus is marad.

A szegély készítéshez egy zsinórt kell bevarrni a kárpitba.A sarkoknál kis vágásokkal lehet segíteni, hogy az anyag szépen álljon.


A hátrészlefedéséhez egy erősebb szövet darabból vágott csík is megteszi, ami nem fog látszani, mert föntről lehajlik majd a kárpit.

Az oldalrészekhez pedig lehet ragasztót használni, a szélek és sarkok hajtogatásánál kell gy kicsit figyelni, hogy szépek legyenek és szimmetrikusak.


Az alsó részre egy fedést kell feltűzni.


Végül nincs más csak örülni, hogy készen van a bútor és beállítani a helyére. Sok sikert mindenkinek!
Ha tetszett az összeállítás csatlakozz Te is a kisFlanc Facebook táborához (itt), ahol még több inspiráló ötlettel találkozhatsz  minden nap!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Blogger...