2011. szept. 12.

A fodrász székem története


Akik régóta olvasgatnak és persze rendszeresen, azok már tudják az infót a múltamról, még lánykoromban fodrász mesterként működtem. Innen az örökségem egy gyönyörű nagyon régi fodrász szék, aminek a felsőrészét  a költözésemnél egy jó fej ismerősünk elhagyott. Így sokáig ( még most is néha) könnyes szemekkel,nézegettem mihez kezdjek a megmaradt lábakkal. Volt kis asztal, állvány, hol ez, hol az, találgattam mi legyen belőle, mihez kezdjek vele .
Egyszer csak beugrott, lesz belőle puff szerű szék, vagy lábtartó vagy valami ilyesmi. Ennek már kb. 5-6 éve, hogy szalad az idő.
Kezdetleges tapasztalataimat kamatoztatva a kárpitozás és bútor felújítás terén nem túl profi de, azért tűrhető külsőt kapott. De ugye az idő múlik és van két jó fej fiam, meg a sok hozott anyag, akik rendszeresen gondoskodnak a felfordulásról, így a végzetes lelakottság utolérte a székem, elég rossz állapotban volt, szinte sikított az új külsőért.  Így érkezett el a nagy nap, amikor is nyáron a műtőbe került, ha időm engedte, plasztikáztam rajta. Kapott új töltetet botoxként és kivasaltam a képét, megfoltoztam, radíroztam mindent, akárcsak  a szépségiparban. (Újabb összefüggést találtam ez a bútor kozmetika, ezentúl így nevezem.)
Hát megérdemelte az új külsőt.
A régi viharvert állapot:
régi szék
Frissítésként kapott egy kis csiszolást (az elhalt hámréteg eltávolítása így oldódott meg),  majd következtek a tömő és alakformáló anyagok, szilikon helyett, szivacs,  vatelin és a többi, jó dúsan, semmit ki nem sajnálva.
a bútor szilikon
A kárpitozásra használt anyagok maradék vagy turkálókból szerzett anyagok,  felszabdalva és összevarrva, megfeszítve és kárpitos pisztollyal rögzítve. A fa részeket lecsiszolt állapotban hagytam, mert úgy gondolom, ha nem indokolt a fa festése, akkor inkább maradjon a természetes megjelenés, mert gyönyörű látvány letisztogatva.
a kárpitanyag
A kapcsok eltüntetésére varrtam egy szegély csíkot, amit ragasztópisztollyal sikerült körben rögzíteni.
utolsó simitások
majdnem készen
Végül, hogy legyen benne egy kis flanc, gyöngyöket ragasztottam a szegélyre pisztollyal:
a gyöngyök
Íme a kis flancos, de mégis bájos székem, ami végre megérdemelt külső kapott:
a kész kis flancos szék

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Blogger...