2011. aug. 10.

egy pontban


Nem kell megijedni a címtől, csak sokkolni szerettem volna az olvasótábort. Figyelemfelkeltésnek a cím is jó, de az izraeli lakás képanyaga messze felülmúlja azt. Újabb tökéletes példája  a múlt és jelen párosításának, összeillesztésének és a belsőépítészet művészetté emelésének.
Az izraeli Pitsou Kedem Architects munkájának végeredménye ez a Földközi-tengerre néző 100 négyzetméteres lakás, amelynek valós korát csak találgatni lehet. A felújítás során a tulajdonosok a több száz éves szerkezetek, anyagok megtartása és megmentése mellett a minimalista stílust részesítették előnyben, ami kellőképpen szolgálja a lakók igényeit, a mai kor vívmányaival és kellő tisztelettel meghajol egy letűnt kor ránk maradt gyöngyszeme előtt.
Bár a két korszak között mondhatnánk fényévnyi a távolság, de egy valami nagyon is közös, a történelmi aszketizmus és a minimalizmus közös pontja a visszafogott tolakodásmentes, lényegre törő és funkcionális koncentráció, melyek ugyanazokat a jellegzetességeket  képviselik, csak több 100 év különbséggel.
Jaj és akkor még nem is beszéltünk a design képviselőiről (Eames, Wire székPatricia Urquiola, Mangas szőnyeg), akik nem törpülnek el, csak alkotásaikkal belesimulnak a környezetbe, fokozva a visszafogott, koncentrált, elegáns megjelenést és karaktert.
Tökéletes szimbiózis.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Blogger...