2011. júl. 17.

Az orosz Vogue, a kalocsai hímzés és kisFlanc


Mi köze a három nagyon is távolinak tűnő dolognak egymáshoz?
Hát az orosz Vogue nagyon részletesen taglalja a 2011-2012-es év trendhullámát, vagyis a kézimunkák dominanciáját több híres divattervező kollekciójában. (Nagy alapossággal nem fogok belemenni, hiszen ez nem az én szakterületem, bár, ha belegondolok, akárkiből lehet akármi, ha blogot ír. Ez nem gáz? Majd kitalálom holnaptól mi szeretnék lenni! Könyveljek Nektek?)
A kapcsolódási pontokat keresem és találom, visszakanyarodva az orosz Vogue cikkéhez, melyben a folklór feltámadásáról, nagyon erős ráhatásáról és különböző  kézimunka technikák megjelenéséről írnak.
A néprajzi expedició során pedig a kalocsai hímzés technika és motívumvilág külön megemlítésre kerül, nagyon erős inspirációként.
Az, hogy kisFlanc miként kapcsolódik a fent említettekhez?
Egyrészt, ( ez inkább csak nekem fontos),  tavaly javasoltam a kalocsai hímzés mintát felhasználásra egy akcióban, amire most büszke vagyok, másrészt a kisFlanc közvetít, mert ennek lecsapódása lesz a lakberendezésben, szembe találkozunk majd biztosan pár népművészeti alkotással,  hiszen  a divat és lakberendezés kéz a kézben járnak. Bár szép példák vannak előttünk magyar tervezőktől, akik már hamarabb felfedezték a régmúlt értékét és szépségét, hogy csak két nevet említsek: Marosi Kriszta vagy a Blue Paprika. Büszkék lehetünk rájuk!!!
Javaslatom: Kapjátok elő a mama régi kis terítőit és terítsétek meg vele az asztalt, legyen belőle tányéralátét vagy ünnepi dekoráció. Szalagokat a hajba, kendőt a vállra, hajrá mindenki! Ha van időtök, akkor pedig hímezzetek és kézimunkázzatok, megéri, ha nekem nem is, de a Vogue-nak lehet hinni.
Most pedig jöjjön a bizonyítás:

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Blogger...