2011. ápr. 19.

Wabi sabi


Mit is jelent a wabi sabi?
Ez egy japán életszemlélet, amit  legegyszerűbben a két szó jelentését vizsgálva érthetünk meg  és én is csak érintőlegesen próbálnék meg  a szemlélet analfabétájaként közre adni.
A wabi jelentése természetes, tökéletlen, szabálytalan, egyszerű és szegényes, a sabi pedig az idő lenyomata a tárgyakon, dolgokon.
Mivel a természetben semmi sem tökéletes, ezért a wabi szabi szerint az ember által alkotott tárgyak is csak, akkor nyerik el végső szépségüket, ha tökéletlenek, idő érlelté, viharverté válnak, mintha a természet részei lennének, az enyészettel pedig lelkük születik. A tárgyak jellegzetességei: természetes megjelenésűek és anyagúak, visszafogott, kopott, natur színűek, rusztikus, kissé durva felületűek, kerekített formájúak.
Mivel megértése nagy elmélyültséget és időt igényel, szorosan kapcsolódik a teaszertartáshoz és kézművességhez, ezért csak mint a lakberendezésben megjelent felfogást említem, de ez jóval több, mint egy egzotikus gyökereken tengődő lakberendezési őrület, amit állítólag tanulni nem lehet, csak érezni. De inkább nézzétek:
f1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Blogger...