2011. ápr. 23.

Készítsünk írókát!


Egy tojásfestési technikához készítünk eszközt, ez pedig az íróka. Életemben most találkoztam vele először egy gyerekeknek szervezett programon és gondoltam nemcsak magamnak készítek, de megosztom veletek is az élményt és gyártási folyamatot.
Nem kell megijedni, pofon egyszerű a dolog!
Amire szükség van látható a képen:
-bár kicsit előre gyártott állapotban, valamilyen tubus vagy hajlékony fémdobozból (a képen sörös doboz oldalából kivágott darabka látható) egy darabka kb, 2x1 cm méretű legyen végül
-ág darabok, kb.15 cm nagyságúra vágva
-kés, kalapács,

Próbáld feltekerni a fémlemezke szélét, amennyire apróra csak lehet, de rés maradjon középen, ha kétszer sikerült göngyölni a lapot vágd le a többit, arra nincs szükség. (Egy nagyobb darab lemezből könnyebb sodorni, és azután méretre vágni!)
Az ág végét óvatosan kés-kalapács kombinációval kissé hasítsd be
A hasított szakaszba nyomd bele a hengerkét és kész a házi íróka!
Most jöhet a tojás dekorálás. Szükség van egy kifújt tojásra. Ezt csak azért írom le, mert van aki nem tudja, hogyan készül a kifújt tojás. Nem kell hozzá fúró, ez most komoly, tegnap egy ismerősünk mesélte, hogy azzal próbálta kifúrni és nem tudták elképzelni hogyan lehet egy tojást kifújni.
Tehát kell egy tojás és egy tű, nekem sütőtűm volt, ezzel finoman be kell ütögetni a tojás két végét, a sárgájába bele kell szurkálni, egy nagyobb fújás az egyik lyukba és a tartalom máris egy tálban landol. Ennyi!
Gyújts meg egy gyertyát
Melegítsd meg az íróka fém hegyét, majd a láng melletti viaszba nyomkodd bele, ismét a lángba tartani és azonnal rajzolhatsz vele a tojásra.
Persze a profi írókák vékonyabb csövűek, az enyém kicsit vaskosabb lett, azon meg van, ami kiférjen
Ha kész az irka-firka jöhet a festés, ez sima mezei tojásfesték:
Egy kanállal lehet segíteni a süllyedést
Ha kész a festés jöhet a viasz leolvasztása, ehhez ismét gyertyára van szükség. Oldalról közel kell tartani a tojást a lánghoz, és ha olvad az irka gyorsan le kell törölni
a végeredmény pedig itt van:
Jó szórakozást!


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Blogger...